Kawa i ciastko – kawiarniany klasyk może być zbyt skromną ofertą w czasach silnej konkurencji w branży gastronomicznej. Lody, granity, mrożone napoje to pozycje z karty, które przyciągną klientów nie tylko w upalne dni nadchodzącego lata. Czy rozszerzenie oferty wymaga wysokich nakładów? Jak zostać producentem sorbetów i granity?
Prosty przepis na sukces
Granita i sorbet to przykłady deserów o nieskomplikowanej recepturze. Klasyczna granita jest mieszaniną soku z cytryny, wody i cukru. Granity można komponować z dowolnych soków owocowych czy syropów smakowych, a także z kawy z dodatkiem mleka, herbaty. Cechą charakterystyczną deseru jest ziarnista struktura, która pozwala przesypywać go łyżeczką niczym cukier.
Sorbet to produkt wytworzony na bazie owoców lub soków owocowych z dodatkiem cukru. Można uszlachetnić jego smak dodatkiem likieru lub wina. Struktura sorbetu jest gęstsza, niż granity. Sorbety są bardziej zbite, ale gładkie, aksamitne, kremowe i dają się formować w kulki, niczym lody. W odróżnieniu od lodów nie zawierają one śmietanki ani mleka.
Największa trudnością przy produkcji sorbetów i granity jest proces zmrażania mieszaniny. Aby nadać mieszaninie odpowiednią strukturę należy ją mrozić i systematycznie mieszać. Aby produkować tego rodzaju desery na większą skalę należy zaopatrzyć się w odpowiednie urządzenia.
Gdzie kupić profesjonalny sprzęt do deserów lodowych?
Najlepszym miejscem dla obecnych i potencjalnych producentów lodowych deserów jest http://siorbet.pl. Firma proponuje przedsiębiorcom granitory o zróżnicowanej wydajności i wielkości.
Granitor jest urządzeniem nablatowym wyposażonym w komory mieszania. Obsługa urządzenia jest prosta, intuicyjna. Wystarczy ustawić temperaturę mieszanki, zaprogramować częstotliwość mieszania, umieścić w komorze składniki i uruchomić maszynę. Po kilku minutach w zbiorniku pojawi się gotowy produkt.
W granitorach wielozbiornikowych można jednocześnie produkować sorbet, granitę, napój mrożony (jogurt, kawa, herbata, smoothie, drink alkoholowy itp.). Wyeksponowanie produktów w przezroczystych składnikach jest zachętą dla kupujących.
W sklepie http://siorbet.pl można zakupić mieszanki, koncentraty, syropy i inne komponenty do produkcji deserów. Tu także zamówić można opakowania i naczynia do serwowania produkowane z tworzyw, papieru, szkła.