Menu Zamknij

Zakrzepica – objawy, leczenie i profilaktyka

Gdy przedmiotem analiz medycznych jest zakrzepica leczenie tej choroby jest zagadnieniem, któremu poświęca się najwięcej uwagi. Nie oznacza to jednak, że pacjent jest skazany na bierne oczekiwanie na pojawienie się i rozwój schorzenia. Warto więc poświęcić nieco uwagi zarówno jej objawom, jak i profilaktyce.

Jak w porę rozpoznać zakrzepicę?

W przypadku Zapalenia żył objawy nie są jednoznaczne. Nie są jednak na tyle nietypowe, aby ich nie rozpoznać. Pacjenci, u których zakrzepica została zdiagnozowana stosunkowo późno przyznają zresztą, że odbierali od swojego organizmu niepokojące sygnały. Ich problemem było więc przede wszystkim lekceważenie ich w przekonaniu, że z pewnością nie są one aż tak poważne, aby szukać pomocy u lekarza. Pierwszym symptomem świadczącym o tym, że pacjent jest zagrożony zakrzepicą, jest ból nóg, zwłaszcza gdy charakteryzuje się gwałtownością. Gdy diagnozowane jest zapalenie żyły objawy tego rodzaju zwykle nasilają się podczas chodzenia. Przeważnie prowadzi to do tego, że pacjent zaczyna ograniczać aktywność fizyczną. Niestety, zwykle nie prowadzi to do zahamowania choroby, a jedynie potęguje jej objawy. Niepokoić powinna również skóra nie tylko zaczerwieniona, ale i ciepła w dotyku, a także opuchlizna – bez względu na to, czy pojawia się w okolicy kostki, na podudziu, czy też na udzie.

Jak walczyć z zakrzepicą?

Ku zaskoczeniu wielu pacjentów, lekarze są zdania, że przy zakrzepicy żylnej dobrym pomysłem jest umiarkowany wysiłek fizyczny. Ten jest znakomitym działaniem profilaktycznym, nie należy jednak rezygnować z niego także po zdiagnozowaniu choroby, choć w takim przypadku dobrym pomysłem jest zabandażowanie kończyny. Tak w leczeniu, jak i w profilaktyce zakrzepicy sporym powodzeniem cieszą się tak zwane metody niefarmakologiczne. Pomagają choćby pończochy o stopniowanym ucisku oraz specjalistyczna bielizna, która przeciwdziała blokowaniu przepływu krwi. Nie bez znaczenia jest też odpowiednia dieta. Pacjentom zaleca się ograniczenie spożywania tłuszczów zwierzęcych i cukrów prostych. Przypomina się im też, że sojusznikiem zakrzepicy potrafi być sól zatrzymująca wodę w organizmie. W zamian dobrze jest sięgać po owoce i warzywa. Organizmowi z pewnością przyjdą też z pomocą produkty pełnoziarniste i chude mięso.